Klädkoder till fest!

Klädsel på inbjudan kan vara svårtytt, så hur ligger det till egentligen?

Nu börjar det bli dags för finsittningar, julfester, nyårsfirande och mycket mer. Det blir allt vanligare att festfixaren går tillbaka till de traditionella inbjudningskorten med angiven klädkod. Det är något som verkar förvirra många där ute. Vad är det egentligen som gäller?
Fester och bröllop nu för tiden är många gånger inte bundna till den äldre etiketten, istället betyder den klädsel som påbjuds på inbjudningskorten oftast följande:

”Frack”

vintage-black-men-tailcoats-peaked-lapel

För män innebär det alltid frack. Det är viktigt att flugan och västen är vita om det är bröllop. Om man ska vara riktigt korrekt så används smoking på kvällstid och frack på dagen. När båda används säger man att klädstilen är ”Högtidsdräkt” (alltså smoking om det är efter 18, annars frack). Frack coat bärs ofta av brudgummen på bröllop och är en längre variant som ska gå ner till knävecken. (På bilden ser ni även slutresultatet av någon som ställt upp i photoshop EM)

”Högtidsdräkt”

familjen

Mannen bär frack, uniform eller folkdräkt i festversion. Jag hittade ingen bra bild på den manliga versionen av folkdräkt men tänk puffbyxor, väst och hatt så har du halva inne.

”Ingen klädsel angiven”

celeber.ru

innebär egentligen frack, men den traditionen är inte känd bland alla idag, så här är det klokt att höra sig för hos värdparet om vad som är tänkt. Vanligtvis är tanken med den här klädkoden att det är lite mer laid back. Men försök ändå att klä upp er! Det uppskattas alltid av festfixaren eller brudparet.

”Kavaj”

tumblr-fxnec-rqokcao-instagram-2077493666

Traditionellt innebär det mörk kostym för män, men reglerna har luckrats upp. Ljus kostym är rätt om det är den ljusa årstiden (Vår och sommar).  Kavaj är numera den minst strikta av vedertagna klädkoder. För män innebär det hel kostym, inte udda kavaj, men även det verkar inte tas på lika stort alvar längre så ibland är udda kavaj och byxor också helt okej, med prydliga tillbehör. Skjortan bör vara ljus och fluga kan användas istället för slips utan att få en utskällning på plats.

”Mörk kostym”

8df7276cbac88250a5ff88ddb8c8475ae617aa08

innebär alltid mörkblå eller mörkgrå kostym.

Vid klädkoden mörk kostym påbjuds för män traditionellt mörkgrå eller mörkblå kostym, vit skjorta och slips eller fluga. På senare tid används även svart kostym, vilket traditionellt varit reserverat för begravning, men men… Vad kommer näst? slopar färgkoderna helt och kanske till och med låter frugan visa axlarna i kyrkan? Det var bättre förr… hehe

När vi lix är igång tänkte jag informera att bära rött på bröllop antyder att man har har samlag med brudgummen/bruden. Det kan vara bra att veta om det kommer vara några äldre, traditionstrogna, med i samlingen.

”Smoking”

aktdesc_847694210_00

ska INTE användas till bröllop säger en gammal regel, men den börjar i viss mån suddas ut. Tanken är att man inte ska tävla med brudgummen om vem som är bäst klädd. Om ”klädsel: smoking” står på inbjudan ska smoking användas, annars inte.

Till fest däremot är det absolut okej att dra på sig värstingen. En svart smokingkavaj med slag av siden. Vanligast är enkelknäppt, men även dubbelknäppt förekommer. Slagen kan vara antingen spetsiga eller (vid enkelknäppt kavaj) av så kallad sjalkragemodell (som visas på bilden).

Vit smokingkavaj får endast användas på sommaren eller på varmare breddgrader. Byxorna är aldrig vita, det ska vara svarta byxor med revärer i siden och utan slag och en vit smokingskjorta med plisserat bröst (så kallade stråveck) I äldre tid bars ofta stärkt skjorta, då oftast utan plissering men med en randig struktur i tyget till skillnad från frackskjortors rutiga dito. Till skjortan ska man förstås även ha manschettknappar! Till denna look tillhör även ”gördeln” som är ett midjeband.

Hoppas det hjälper!
Och kom ihåg! Skulle du mot förmodan ändå känna dig osäker så är det helt okej att kontakta värdparet/festfixaren för tydligare info om kvällens klädsel.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s