Konsten att knyta slipsar!

Slipsen ska knytas så att den slutar vid eller precis ovanför bältesspännet. För stilmedvetna betraktare är det uppenbart om någon knutit sin slips så att den har blivit för kort eller för lång. Blir längden på slipsen eller knytningen fel så får man helt enkelt lösa upp knuten och börja om på nytt. Prova dig fram, målet är att slipsen ska sträcka sig ner till bältesspännet när du står upprätt, varken längre eller kortare. För långa män kan det vara omöjligt att få till en maffig knut utan att slipsen blir för kort därför hänvisar vi långa män istället knyta mindre knutar som exempelvis four-in-hand.

Skärmavbild 2015-11-12 kl. 11.44.12

FOUR IN HAND – Slipsknut

Four in hand är utan tvekan världens populäraste slipsknut. Anledning till att four-in-hand är så vanlig är att den är enkel att knyta och passar bra till i stort sett alla sorters slipsar och kragtyper (med undantag för wide spread/ Cutaway). Särskilt bra gör sig four-in-hand till slipsar av lite tjockare tyger. Knuten kräver inte att man virar slipsen så många varv. Även en tjock slips får en knut av rumsrent mått med en four-in-hand-knut.

Skärmavbild 2015-11-12 kl. 11.44.36

WINDSOR – slipsknut

Windsorknuten passar bäst för tunna och smala slipsar eftersom knuten alltid får mycket volym. Knutens form är, till skillnad från four-in-one, helt symmetrisk (triangel). Förmodligen är det därför knuten upplevs vara ganska uptight. Knutens väl tilltagna storlek gör att den kräver kragar med vid öppning som cutaway eller wide spread collars. Knuten går även under namnen fransk knut och dubbel knut.

slipsknutar

The Eldredge Knot

Det finns massor av nya sätt att knyta slipsar på som till exempel denna variant, The Eldredge knot. Den här typen av knyt kräver mycket av slipsens längd och kommer därför inte att nå ner till bältesspännet. Det passar därför bättre att ha den här knuten under pullover eller väst för att dölja slipsen slut.

Vill du lära dig om fler sätt att knyta slipsar så kika in på den här sidan!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s