En kort historia om Tweed.

Enligt legenden är namnet ”Tweed” resultatet av ett kopieringsfel, där en av Londons inköpare av tyg stavade det Skotska ordet ”Tweel” fel. Det var en missuppfattning då han trodde att tyget var döpt efter floden Tweed. Mer sannolikt är att ordet härstammar från Tweeled (som betyder Twilled, alltså den diagonala vävtekniken vi även hittar i jeans t.ex! )

Det som skiljer Twill – Jeans och blazrar åt är materialet som vävs och tjockleken. Tweed kavajer är oftast gjord av grövre ulltråd medan jeans vanligtvis är gjord av tunnare bomullstråd.

OBS! Tartan och Tweed är inte samma sak

På mitten av 1800talet började det bli mode att sy upp sina egna tweedkavajer som skulle representera ens by, gård eller jobb med ett eget mönster och val av färg. De fick gärna fungera lite som kamouflage och ha ett slittåligt tyg då man lika gärna slängde på sig sin blazer under fritidsaktiviteter eller till jakt.

14907113102_830a92231d_b

Tartan däremot fick bara direkt familjemedlemmar bära och släkt.
Till exempel ”Royal Stewart Tartan” som bara fick bäras av The Royal Stewarts (och nu även hälften av alla turister som besöker Skottland..haha). Du kan vara ganska säker på att mönstret på din tweedkavaj härstammar från en gammal by eller familj way back i tiden, så bär din blazer med stolthet!

Royal-Stewart-Tartan
cd8b0e66d34c19144b8878b09baab6ac
Ett annat välkänt mönster är Glen Urquhart Check. En enkel svartvit blandning, men i ett invecklat mönster. I tjugoårsåldern tog Prince Edward av Wales mönstret utanför de brittiska öarna och la till brunt i mixen. Vilken liten rebell…  Det är sånna som honom som förändrar världen.
Tweed bärs med sig en viss typ av low key elegans. I popkulturen, till exempel, har vi alla sett hur tweed subtilt men oundvikligt understryker gentlemannen. Det presenterar sin karaktär innan han ens hunnit säga ett ord.

”Tweed är mycket mer än ett tygstycke. Det handlar om standarder att leva upp till.” – alla Skottar nånsin

b5d1e163faddb7586d9739c566461244bff64a8d_grey-men-style-smokingGrey-Coat-men-in-New-Yorknickelson-wooster-grey-tones-tweed-jacket-sunglasses-style-menHORSES-ON-YOUR-TIE-TWEED-MEN-STYLEcollage8

Jag skymtar att Prince Edward av Wales har varit i farten här nere…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s